dinsdag 9 januari 2018

Mijn 80's Fenna en een tutorial om een patroon te vergroten

In de nieuwe editie van La Maison Victor zag ik de Fenna-sweater staan en het leek mij een ideale aanvulling van mijn wintergarderobe, want truien heb ik echt te weinig... helaas ging het patroon maar tot maatje 48 dus moest ik het patroon vergroten.
Omdat ik weet dat er nog dames zijn die op datzelfde probleem stoten bij La Maison Victor, en ik steevast de patronen vergroot tot maat 50, besloot ik foto's te maken van het proces zodat ik jullie kan leren hoe je een patroon een volle maat vergroot. Twee maten groter kan ook, groter heb ik nog niet geprobeerd dus dat kan ik niet bevestigen. Sommigen leggen het gewoon verderweg van de stofvouw, tekenen grotere naadwaarde aan enz... maar dan raak je de pasvorm en de lijnen van het patroon kwijt.
Bij deze dus mijn eerste tutorial!

Een patroon vergroten

Ik toon hier hoe je een patroon 1 (of 2) ma(a)t(en) groter maakt, niet hoe je het aanpast aan je eigen maten. Het volledige patroon wordt dus 1 maat groter, rekening houdend met de verhoudingen.

1. Ik teken, in stippellijn, de grootste maat van het patroon over.


2. Je legt de stippellijn op de kleinere maat (of op de 2x kleinere maat als je 2 maten wil vergroten) en dan teken je zorgvuldig, met een volle lijn, opnieuw de grootste maat over. Ik start met de hoekjes, zodat deze zeker kloppen en vervolg met de verbindingslijnen.

Je zult zien dat je zal moeten schuiven met je patroon en dat je soms de lijnen zo zal moeten bijtekenen maar dat zit allemaal logisch in elkaar dus wijst zichzelf echt wel uit... gewoon je gevoel volgen.


3. Ook de merktekens moet je uiteraard verplaatsen. Ik teken de uiteindelijke merktekens, dus van de grotere maat, langer dan die van de getekende maat, zodat je zeker de juiste overneemt bij het knippen.


Je tekent eerst de grootste merktekens over, samen met het patroon in stippellijn

Je legt dan het voorlopige (kleine) merkteken op de kleinere maat en tekent dan het grootste merkteken (groot) over.


Als je deze stappen volgt, het is wel wat werk, dan kan je met de meeste patronen die tot 48 gaan, werken tot een 52.  Ik deed dit vooral al met simpele patronen maar in principe kan je dit op elk patroon toepassen. Je vergroot immers met de verhoudingen die er in de maatverschillen van het patroon zitten, en het resultaat is dus correct aangepast.

Ik werk al jaren zo en ben heel blij dat ik zo niet afhankelijk ben van de maten van La Maison Victor en ik kan knallen met mijn nieuwe sweater...

Patroon: Fenna uit LMV, vergroot naar 50-52
Stof: Nicky Velours en Faux Fur van Modecoupon


Laten jullie het horen als jullie er wat aan hebben?
10 opmerkingen: